Mezar nasıl bulunur?

Bilgisel 27 Ağu 2022

Mezar nasıl bulunur sorusunu bu makalede enine boyuna yanıtlayacağız. E devlet üzerinde verilen hizmetler son yıllarda oldukça arttı ve çeşitlilik gösteriyor. Günümüzde e-devlet üzerinden GSS borç sorgulama, askerlik belgesi sorgulama, son zamanlarda oldukça popüler olan soy ağacı sorgulama ve benzeri pek çok sistem yer alıyor. Son olarak bu sistemlerin arasına bir yenisi eklendi. E-devlet özellikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer belediyeler ile iş birliği yaparak mezar bulma işlemlerini oldukça kolay hale getirdi. İstanbul’da yaşayanlar ve diğer illerde yaşayanlar, bu sistem aracılığı ile İstanbul’da defnedilmiş olan yakınlarının mezar yerlerini öğrenebiliyorlar. Mezar yeri sorgulama nasıl yapılır ve benzeri pek çok sorunun yanıtını bu yazımızda vereceğiz.

Kamu kuruluşlarının son yıllarda elektronik ortama geçiş sağlaması ile beraber pek çok bilgi ve belge internet ortamı üzerinde erişime açıldı. Özellikle son günlerde oldukça popüler olan soy ağacı sorgulama ve benzeri uygulamaların dışında mezar yeri bulma ve benzeri pek çok kişinin bilmediği uygulamalar da bulunuyor. Belediyelerin bir hizmeti olan mezar yeri bulma uygulamasına E-Devlet üzerinden erişim sağlamak mümkün.

Mezar yeri sorgulama işlemi için takip edilmesi gereken adımları siz değerli okuyucularımız için derledik. Mezar yeri bulma işlemi için takip edilmesi gereken adımlar şu şekilde:

· İlk olarak turkiye.gov.tr adresi üzerinden E-Devlet sistemine giriş yapın.

· Arama bölümüne gelerek mezar yeri yazın. Karşınıza belediyelerin mezar yeri sorgulama sekmeleri çıkacak. Bu sekmelerden aradığınız defin hangi belediye bölgesinde yapıldı ise o belediyeyi seçin.

· Definin gerçekleştiği belediyeye tıkladığınızda karşınıza bir sorgulama formu çıkacak.

· Formda defnedilen kişinin adını, mezarlığının adını, ana ve baba adlarını ve benzeri bölümleri doldurmanız gerekmektedir. Bu bilgileri tam ve eksiksiz doldurmanız, olası karışıklıkların önüne geçecektir.

· Bu bilgilerin tamamını doldurduktan sonra sorgula butonuna tıklayın. Bu butona tıkladıktan sonra mezar yerini öğrenebileceksiniz.

Ancak bu sistemde yalnızca 1998 senesinin haziran ayından sonrasının bilgileri bulunmaktadır. 1937 ila 1998 senesi arasında mezar tapusu alınan cenazelerin kaydı mevcut olup, bu belgeyi almayan kişilerin kaydı maalesef mevcut değildir.

Aile kabristanlığı şeklinde defnedilen cenazelerde E-Devlet üzerinden sorgulama yapılamamaktadır. Ayrıca aile kabristanlığına defnedilen cenazelerde arazı bilgisi maalesef bulunmamakladır.


Mezar Sorgulama Hangi Şehirler İçin Geçerli

Mezar bulma ya da resmi ismi ile mezar sorgulama işlemi yalnız İstanbul şehrinde değil bazı diğer şehirlerde de yapılabilmekte. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Büyükşehir belediyeleri de mezar yeri sorgulama hizmeti vermektedir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm detaylar ve tüm aşamalar yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde değil Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyelerinde de geçerlidir.

Etiketler

Mezar

Türkiye’de bulunan mezarlıkların ve ünlülerin Mezarı nerede? gibi soruların yanıt bulduğu platform. 🕊️